Skip to main content

Judith blogt: de zandlopertheorie

By 28 januari 2015februari 1st, 2015Blog

buik 34 wekenIk ben nu bijna 34 weken zwanger. Nog 2 dagen werken en dan begint mijn verlof. Heerlijk! Eindelijk uitrusten. Nu maar hopen dat de baby zich niet te vroeg aandient, want ik moet nog van alles doen in mijn verlof. Met op het laatst een beetje coconnen.

Zwanger zijn vergelijk ik altijd met een zandloper. De eerste weken zit je nog aan het begin van de zandloper. Er is nog veel interesse voor de wereld om je heen, je bent nog niet zo gefocust op alleen de zwangerschap en het kindje in je buik. Naarmate je zwangerschap vordert verandert dat. Je krijgt immers ook een dikkere buik, die in de weg gaat zitten, je voelt de baby vaker bewegen en wordt er simpelweg steeds meer mee geconfronteerd.

Zo’n 6 weken voor de bevalling begin je steeds meer in het midden van de zandloper te komen. Je bent veel met jezelf en je kindje bezig. Je bereid je mentaal voor op de bevalling en de komst van de baby. Ineens krijg je de drang om te gaan opruimen en schoonmaken, er moeten kleertjes gewassen, een wiegje klaargezet, de telefoonnummers van de verloskundige, het ziekenhuis en het kraambureau moeten klaargelegd en er moet oppas geregeld voor eventuele andere kinderen. De laatste weken durf je niet meer te ver weg en dan, plop, komt de baby er uit. Nou ja, niet plop natuurlijk, dat gaat toch wel met wat natuurgeweld gepaard.

Na de bevalling is je wereldje even heel klein. Het bestaat uit mensen bellen om te vertellen dat je baby geboren is, voeden, knuffelen en gezinstijd. En hersteltijd, want zo’n bevalling is meestal toch wel weer een aanslag op je lijf. Na zo’n week of 2 ben je vaak wel fit genoeg om uit bed te komen en begin je weer deel te nemen aan het gewone leven. Langzaam klim je uit het middelste stukje van de zandloper. Je krijgt weer oog voor de rest van de wereld, de mensen om je heen en andere activiteiten dan alleen alles met je baby doen. Pas na een aantal maanden zit je weer helemaal onderaan de zandloper, waar je blik wijds is en je leven een nieuwe balans heeft gevonden, met een extra kindje erbij!

Herkenbaar?

Leave a Reply